Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από εγκύκλιο που έφτασε στα σχολεία μας ξεκινούν διαδικασίες για τη δωρεάν διανομή γευμάτων από τα Υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλους τους μαθητές-τριες που οι γονείς τους θα συμπληρώσουν τη σχετικά υπεύθυνη δήλωση που σας μοιράσαμε την προηγούμενη Τετάρτη 18-01-2017.
Παρακάτω παραθέτουμε την ανακοίνωση, η οποία περιέχει αυτούσια τμήματα της σχετικής εγκυκλίου για την καλύτερη ενημέρωσή σας.
Tο πρόγραμμα σίτισης θα υλοποιηθεί σταδιακά για όλους τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Αμπελοκήπων ? Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού ? Ευόσμου, Νεάπολης ? Συκεών, Παύλου Μελά και Χαλκηδόνος του Ν. Θεσσαλονίκης. Ως περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται η περίοδος έως τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2016-17 (14 Ιουνίου 2017), ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε το πρόγραμμα να συνεχισθεί και την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου ως ακολούθως:
α) Οι μαθητές που δεν φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, παραλαμβάνουν το γεύμα τους σε ατομική συσκευασία με τη λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος (13.15) και αποχωρούν από το σχολείο.
β) Οι μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, μεταβαίνουν στην αίθουσα σίτισης από 13.15 έως και 13.20, όπου τους διανέμονται τα γεύματα του προγράμματος και ακολουθεί η σίτιση, όπως προβλέπεται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Το μενού του Προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών (επισυνάπτεται υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης).
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να σταλεί από τον γονέα η συγκεκριμένη δήλωση.
Πρόγραμμα Διατροφής
Περίοδος: Νοέμβριος έως και Μάρτιος |
||||||
Δευτέρα |
Τρίτη |
Τετάρτη |
Πέμπτη |
Παρασκευή |
||
1η εβδομάδα |
-Κοτόπουλο ή μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας -Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες φούρνου - Σαλάτα - Φρούτο |
-Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά - Σαλάτα - Φρούτο |
-Φιλέτο ψαριού - Ρύζι ή πατάτες - Σαλάτα - Φρούτο |
-Κρέας μοσχαρίσιο - Ρύζι ή μακαρόνια ή κριθαράκι ή πλιγούρι - Σαλάτα - Φρούτο |
-Αρακάς κοκκινιστός ή λεμονάτος - Ψωμί - Τυρί φέτα ή Ομελέτα ή βραστό αυγό - Σαλάτα - Φρούτο |
2η εβδομάδα |
-Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους) - Ρύζι ή πατάτες - Σαλάτα - Φρούτο |
-Μπιφτέκια μοσχαρίσια - Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες - Σαλάτα - Φρούτο |
-Όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβίθια) - Ρύζι ή Ψωμί - Τυρί φέτα - Σαλάτα - Φρούτο |
Κοτόπουλο -Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες ή πλιγούρι - Σαλάτα - Φρούτο |
Σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο -Ψωμί ολικής άλεσης - Τυρί φέτα ή Ομελέτα ή βραστό αυγό - Σαλάτα (λάχανο ή ντομάτες) - Φρούτο |
Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί, ώστε να καταναλώνονται από τους μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα στο χρόνο σίτισης, κατά την 1η ώρα του Ολοήμερου Προγράμματος στο σχολείο (13.20-14.00). Τα γεύματα μοιράζονται στην αίθουσα ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Κατανάλωση μετά από αυτόν το χρόνο μπορεί να ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των γευμάτων.
Οι μαθητές που δεν φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, παραλαμβάνουν το γεύμα τους σε ατομική συσκευασία με τη λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος (13.15) και αποχωρούν, εφόσον εξασφαλίζονται οι εξής συνθήκες :
Τα γεύματα να διατηρηθούν υπό ψύξη, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία τους θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου εντός 2 ωρών από το σερβίρισμα (μέχρι τις 15:20). Σε αυτή την περίπτωση τα γεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν, αφού ξαναζεσταθούν στους 74 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα.
Τέλος, σημαντική είναι η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής κατά το σερβίρισμα και την κατανάλωση των σχολικών γευμάτων, με πρώτο το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ