Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο "nEuro Nesting 3.0" πραγματοποιήθηκε η 3η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στο νησί Sao Miguel του συμπλέγματος των νησιών των Αζορών από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου. Στις Αζόρες ταξίδεψαν από το σχολείο μας 6 μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικοί, η Διευθύντρια του σχολείου κα. Δημητριάδου Βασιλεία, η δασκάλα της Αγγλικής Γλώσσας κα. Λουίζα Βασιλείου και η δασκάλα της Πληροφορικής κα Έλσα Τσομπαχίδου. Στις Αζόρες επίσης βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Ισπανίας και της Βουλγαρίας ενώ απουσίαζε αντιπροσωπεία του σχολείου της Ρουμανίας η οποία συμμετείχε σε διαδικτυακή σύνδεση. Τo πρόγραμμα σχετίζεται με τον κόσμο των πτηνών με επίκεντρο την πολλαπλή νοημοσύνη. Το θέμα της κινητικότητας αφορούσε την μαθηματική νοημοσύνη.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλάμβανε αρχικά μια χαρούμενη γιορτή υποδοχής στο χώρο του σχολείου "Escola Gaspar Frutuoso" στη περιοχή Ribiera Grande εμπνευσμένη απο τους ήχους των πουλιών. Στην συνέχεια και σε διαδικτυακή σύνδεση με το σχολείο της Ρουμανίας, μαθητές του σχολείου υποδοχής έκαναν μια παρουσίαση για τα είδη των πουλιών της περιοχής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τους κινδύνους που τα απειλούν. Ακολούθησαν δραστηριότητες με θεματολογία σχετική με τα πουλιά όπου οι μαθητές όλων των χωρών χωρισμένες σε μεικτές ομάδες συνεργάστηκαν για να λύσουν γρίφους, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να απαντήσουν σε ερωτήσεις εξασκώντας τις μαθηματικές τους γνώσεις. Οι δραστηριότητες είχαν σχεδιαστεί από τις συμμετέχουσες χώρες. Τέλος περπάτησαν στην περιοχή γύρω από το χώρο του σχολείου παρατηρώντας την βιοποικιλότητα της περιοχής και αναγνωρίζοντας χαρακτηριστικά είδη της πανίδας και της χλωρίδας.
Τις επόμενες μέρες εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού με την ηφαιστειογενή προέλευση και να μάθουν για την ενδημική πανίδα και χλωρίδα.. Επισκέφτηκαν το περιβαλλοντικό πάρκο του ενδημικού απειλούμενου είδους Priolo της οικογένειας των σπίνων στα Βορειοανατολικά του νησιού και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενδημικού αυτού είδους, να περιηγηθούν στο δάσος της περιοχής γνωρίζοντας την ενδημική χλωρίδα και να μάθουν πληροφορίες για την προσπάθεια ανάκτησης του οικοσυστήματος μέσω διατήρησης και αποκατάστασης του απειλούμενου δάσους προσφέροντας ταυτόχρονα το κατάλληλο περιβάλλον στο απειλούμενο είδος priolo.
Επίσης επισκέφτηκαν την περιοχή Sete Cidade στα δυτικά του νησιού. Θαύμασαν τις εκπληκτικές λίμνες μια πράσινη και μια μπλε που περιβάλλονται απο τον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Έμαθαν για την προέλευση των λιμνών αλλά και τους μύθους της περιοχής και απόλαυσαν το τοπίο κάνοντας κανό. Επισκέφτηκαν επίσης την κοιλάδα του Furnas με την έντονη γεωθερμική δραστηριότητα. Η περιοχή βρίσκεται στην θέση του κρατήρα ενός ηφαιστείου και οι ατμίδες και οι ιαματικές πηγές είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της κάνοντας αντιληπτή την ηφαιστειακή προέλευση.
Ηταν μια μοναδική εμπειρία για όλους, το κέρδος που αποκόμισαν όλοι ήταν πολλαπλό, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την υψηλή παιδαγωγική αξία των προγραμμάτων Erasmus+.